banerRC212

Utorak, 18 Rujan 2018

Uz Dan otvorenih vrata u 'Akademiji' najavljen ANATANGO

   U Centru za obrazovanje i kulturu „Akademija“ Čapljina organiziran je Dan otvorenih vrata. Mada pojedine aktivnosti nisu prekidane tijekom cijelog ljeta, dan kada su Akademijina vrata, simbolično, bila otvorena za sve posjetitelje, svojevrsni je uvod u novu sezonu. Kako je naglasio fra Mile Vlašić, predsjednik Akademije i naredna sezona bit će sadržajno bogato razdoblje. Dio tih sadržaja bit će prezentiran u prigodi proslave blagdana sv. Franje, 4. listopada, a dio tijekom sezone. Prvi u nizu bit će koncert harmonikaškog ansambla ANATANGO iz Zenice. Koncert će se održati u subotu, 22. Rujna, s početkom u 19,30 sati u crkvi sv. Franje, u Čapljini.

  • Objavljeno u Kultura

NOGOMET Čapljina u posljednja tri kola uzela 9 bodva

ljestvica 7 koloNogometaši Čapljina napravili su fantastičan posao u posljednja tri kola. Poslije katastrofalnog starta u posljednja tri kola na konto Čapljine leglo je 9 bodova. Najprije je na Bjelavama savladan Slaven iz Živinica, potom je Čapljina iznenadila rudare u Kaknju a u posljednjem kolu skalp je skinut, u tom trenutku lideru prvenstva, Orašju. Damir Obad, športski direktor kluba s Bjelava ističe da su imali povjerenja u mladu ekipu u teškim trenucima kad im ništa nije polazilo za "nogom" što im se sada isplatilo.
Nogometaši Čapljine u sljedećem kolu igrat će u Vitezu protiv susjeda na ljestvici, Čapljina i Vitez imaju po 9 bodova i nalaze se na devetom, odnosno osmom mjestu Prve lige Federacije.

7. kolo

 

  • Objavljeno u Sport

NOGOMET Čapljina u posljednja tri kola uzela 9 bodva

ljestvica 7 koloNogometaši Čapljina napravili su fantastičan posao u rujnu. Poslije katastrofalnog starta u posljednja tri kola na konto Čapljine leglo je 9 bodova. Najprije je na Bjelavama savladan Slaven iz Živinica, potom je Čapljina iznenadila rudare u Kaknju a u posljednjem kolu skalp je skinut, u tom trenutku lideru prvenstva, Orašju. Damir Obad, športski direktor kluba s Bjelava ističe da su imali povjerenja u mladu ekipu u teškim trenucima kad im ništa nije polazilo za "nogom" što im se sada isplatilo.
Nogometaši Čapljine u sljedećem kolu igrat će u Vitezu protiv susjeda na ljestvici, Čapljina i Vitez imaju po 9 bodova i nalaze se na devetom, odnosno osmom mjestu Prve lige Federacije.

7. kolo

 

  • Objavljeno u Sport

Znanstveno-stručni skup "130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini"

   Federalni agromediteranski zavod bit će u petak i subotu, 21-og i subotu 22-og rujna, domaćin znanstveno-stručnog skupa "130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini". Otvaranje skupa najavljeno je u 10 sati i 15 minuta u konferencijskoj dvorani Federalnog agromediteranskog zavoda, u Mostaru.

   Nakon uvodnog protokolarno-svečarskog dijela znanstveno-stručni skup nastavit će rad u sekcijama. Najopsežniji dio pripast će Sekciji vinogradarstvo i vinarstvo gdje će niz radova referirati stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. U subotu drugog dana znanstveno-stručnog skupa "130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini", prezentirati će se radovi u okviru sekcija – Agroekonomike i Zaštite bilja.

   Skupu će obratiti i dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, koji će i otvoriti dvodnevnu znanstveno-stručnu sesiju. U uvodnom dijelu bit će i promocija Monografije znanstveno-stručnog skupa "130 godina organiziranog vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini". Treba svakako istaknuti da će program otvaranja nastupom upotpuniti Muška klapa "Trebižat" iz Trebižata.

   Radiopostaja Čapljina je jedan od medijskih pokrovitelja ovog renomiranog znanstveno-stručnog skupa o vinogradarstvu vinarstvu u BiH.

Mungos u Hercegovini i njegovo ponašanje - I mungosi su oportunisti, ako ima druge hrane izbjegavaju zmije

Priča o mungosima na jugu Hercegovine, nakon što su se na te male predatore požalili čapljinski lovci, dobila je i svoj nastavak. Naime, pojavile su se tvrdnje da mungosi u Hercegovini baš i nisu pojava novijeg datuma. Govoreći na temu prisutnosti mungosa u Hercegovini, Josip Vekić, ing. lovstva i zaštite okoliša, kaže:
„Prema istraživanjima prof. Nikole Tvrtkovića, mungos je na području Mostara, točnije Mostarskog blata, uočen još 1990. godine. Prema tom istraživanju mungos se u Hercegovini pojavio prije tridesetak godina, a populacija mu se brzo povećava čemu pogoduju zapuštena polja u Hercegovini, brojne divlje deponije, ali i blaže zime. Mungosima ne pogoduju duže niske temperature, obično se kaže da ne može podnijeti više od tri dana snijega. Žive u kolonijama, par ženki s mužjacima, jedna ženka okoti 2 - 4 mlada, koji su spolno zreli za devedeset dana. Brzo se šire, a podaci iz Hrvatske, primjerice otoka Mljeta, gdje je pušten 1910. godine, pa Korčule i drugih gdje je kasnije unesen, govore da je već treće godine nakon puštanja, dostigao biološki maksimum. Vremenom je počeo ugrožavati sve manje životinje, sve što se kreće po zemlji i metar, dva iznad zemlje.
-Zmije ne spominjete, a navodno je zbog njih unesen?
-Tih godina zabilježen je veliki broj ugriza zmija na lokalnom stanovništvu i stoci, pa je u Beču donesena odluka, pošto je to bilo za Austro-ugarske, da se nasele na pojedine otoke. Tako je 25. kolovoza 1910. godine, pušteno jedanaest jedinki, četiri ženke i sedam mužjaka na Mljetu, kasnije i na nekim drugim otocima, a vremenom su se raširili na kopno. Prof. Tvrtković navodi jedan raritetan podatak, trgovac Mateljan s Brača je 1926. godine, prodao veći broj mungosa s Mljeta, u Venecuelu, na obalama Karipskog mora!
Da, iz početka su uneseni da smanje populaciju zmija, e sada je li to uspjeh ili nije ostaje dvojbeno. U nekim istraživanjima odmah nakon što su uneseni, istraživači njemački zoolozi, pošto nisu našli ni jednu zmiju, zaključili su da je cijela populacija uništena. Međutim, to je upitno, pitanje je jesu li ili mungosi jeli samo zmije ili su pojeli drugu hranu kojom se i zmije hrane?! Po novijim istraživanjima prof. Zorana Tadića, općenito, životinje su veliki oportunisti, oni će pojesti sve na što naiđu, a zmiju koju su trebali jesti, možda će i zaobići, lakše im je uloviti neki drugi plijen“, kaže ing. Vekić, koji kada su mungosi u pitanju zagovara preventivu.
„Dok se populacija mungosa kod nas nije pojavila u većem broju, trebalo bi raditi na prevenciji, smanjiti populaciju, jer je to nova, invazivna vrsta. Kao zaštitaru to mi je malo upitno, ali kao lovac mislim da bi trebalo poduzeti mjere, jer sve životinje u prvom redu ptice koje se gnijezde na zemlji i na raslinju do metar i pol, dva visine će sigurno stradati. Time je populacija domaćih gnjezdarica, kao i ptice selice koje se kod nas gnijezde, su u opasnosti“, upozorava ing. Vekić.
Prema tome, prvi mungosi u Hercegovini uočeni su još početkom zadnjeg desetljeća dvadesetog stoljeća. Precizni podaci o tome koliko je raširen i dokle je stigao, ne postoje. Sve se zasniva na pretpostavkama i radu pojedinaca, poput ing. Vekića, koji se posredno bavi pojavom novog predatora na jugu Hercegovine. Jedno je sigurno, mungos je introducirana vrsta, a time po autohtonu divljač štetan.


D. Musa

Pretplati se na ovaj RSS feed
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!