banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 05 Veljača 2018

Tradicionalni godišnji koncert HKUD-a „Luke“ u Čapljini

   Tradicionalni 11-ti po redu godišnji koncert priredilo je HKUD „Luke“ u dvorani kina „Mogorjelo“ u Čapljini. Društvo se predstavilo u prvom redu napjevima, pri čemu je posebno uvjerljiva bila muška izvorna pjevačka skupina koja je uz bećarac i gangu, zapjevala i uz harmoniku. Naravno, za gospodom nisu zaostajale ni dame, a pogotovu mladi koji su uz ostalo izveli splet igara iz Zapadne Hercegovine, splet slavonskih pjesama… Kao gosti nastupilo je KUD „Naši korijeni“ iz župe Kljaci, iz općine Ružić u Šibensko-kninskoj županiji, koji su se predstavili pravim izvornim narodnim blagom svoga kraja. Inače, spomenutoj župi gravitiraju sela – Kljaka, Umljanovići, Čavoglave i Mirlović Polje.
   „Mi ne posustajemo, radili smo isto kao i od prvog dana. Trudimo se, vježbamo, imamo nastupa i ne odustajemo od toga. Vidjele ste da je omladina jako zagrijana i vesela, da vili i druženje, voli da se negdje ode, voli i da nam drugi dođu i gosti sa strane. Malo imamo problema s mladićima, dok je odziv djevojaka jako dobar“, kazao je Đure Mustapić predsjednik HKUD „Luke“, koji otkriva da planiraju snimiti i nosač zvuka sa starim izvornim pjesmama.
   Inače, predsjednik Mustapić je najavio gostovanje HKUD-a „Luke“ u emisiji „Bingo“ federalne televizije u petak, 10. veljače, a u planu je i niz nastupa do kraja godine, uz ostalo i na manifestaciji Vinkovačke jeseni.
   Zanimljiv je već i sami naziv društva „Luke“, koje ima sjedište u Višićima, a okuplja članove iz čak devet mjesnih zajednica jugoistočno od Neretve, od Tasovčića, pa do udaljene Svitave. Za svih devet mjesnih zajednica karakteristično je da su u njih pristajali mali čamci, lađe, koje u delti Neretve zovu „trupicama“, zbog čega je cijelo područje prozvano Luke. Uglavnom, poput prave luke i društvo Luke, svojim pristalicama, simpatizerima i podupirateljima naprosto je nakrcalo dvoranu čapljinskog kina, pa je dio posjetitelja prestajao jedno i pol satni koncert.
Tekst i foto: D. Musa

  • Objavljeno u Kultura

Metrolozi najavama povodnja uplašili kupce

   Barometar cijena koncem ovoga tjedna s veletržnice u Tasovčićima, počinjemo komentarom jednog od prodavača ispred veletržnice koji je očito slabiji posjet kupaca, prokomentirao dvojbom – visok datum ili najave lošeg vremena". Prema tome, u odnosu na prošli tjedan trgovina ispred, a posebice unutar veletržnice bila je vidno slabija nego prošlog tjedna. Ponuda robe približno ista, a kao i obično pregled počinjemo uvidom u cijene povrća. Nepromijenjene cijene u odnosu na protekli tjedan imali su kupus 30 do 40 feniga, kupus pupčar 1 do 1,4 marke, zatim prasa 90 feniga debele stabljike, pa do 2 marke tanke tzv. studenačaka. Kao i u prethodnom barometru ista je i cijena mrkve 70 feniga do marku, mrkva ispred veletržnice za koju proizvođač kaže da je eko cijenila se čak 2 marke, cikla je 70 do 80 feniga, crveni luk 1,1 srbijanski pa do 1,2 marke domaći iz Buturović Polja. Nepromijenjena je ostala i cijena graha u zrnu, kineski je marku za kilogram, američki 1,9 maraka, a kanadski od 2,6 do 3,8 maraka za kilogram, dok se rijetki domaći grah koji se može naći kod stalnih prodavača, cijeni 5 do 6 maraka.

   U odnosu na konac prošlog tjedna nešto jeftiniji su krumpiri 50 do 60 feniga, zatim raštika 1 do 1,5 marku, pa zelena salata 90 feniga do 1,4 marke, te blitva 85 feniga do marku. Evidentirali smo jedno veće i dva manja poskupljenja, značajno skuplji jedino je karfiol čija je cijena 1,5 do 2 marke za kilogram, dok je za desetak feniga porasla cijena špinata, s otvorenog cijeni se 80 feniga, a plastenički 1,4 marke. Po prvi puta u sred zime bilježimo manji pad cijene bijelog luka, koji se može naći već po 5 maraka u refuzi, odličan luk iz Berkovića je primjerice samo 6 maraka za kilogram, dok vijenci dostižu maksimalnih osam maraka. Nešto skuplji još su peršin i celer čija je nova cijena 3 do 4 marke. Zanimljivo da se rajčice cijene od 2,2 do 2,3 marke, dok su krastavci znatno skuplji 3,5 marke za kilogram.

   Ponuda domaćeg voća sve je skromnija, još uvijek ima jabuka koje se mogu naći već po cijeni od 90 feniga, dok uvozne poljske dostižu 1,5 marku. Od voća s područja juga Hercegovine ima samo suhih smokava koje su 4 do 5 maraka, a povremeno se može naći i jezgra oraha po cijeni od 18 maraka za kilogram, dok uvoznih ima već po 16 maraka pa naviše. Uglavnom, kada se u obzir uzme uvozna roba, ponuda voća i povrća je više nego dobra.

Ispred veletržnice ovoga petka bila je zamjetna manja gužva nego prošlog. Najviše su se nudili riba, mliječni proizvodi, pa drva, štalsko gnojivo. Drva su bila standardnih 75 maraka prostorni metar oblice, dok su cjepana 80 maraka, uljen je 140 maraka po toni, a štalsko gnojivo oko 70 maraka tona, što opet ovisi o vrsti gnojiva – ovčji, goveđi i slično. Vreća drva cijenila se 5 maraka, dok je vreća štalskog gnojiva 4 do 5 maraka, na kupnju više vreća prodavači daju popust, dok je vreća ugljena bula 7 maraka. Još jednom ističemo, cijena drva, štalskog gnojiva i ugljena ovisi od umijeća pogađanja. Na prilazu veletržnici nudio se i kamen za oblaganje iz Bileće po cijeni od 24 marke prostorni metar.

Obilna je bila ponuda ribe koja se cijenila 9 maraka pastrva, a 11 maraka šaran iz uzgoja. Riječna riba keljavci i babuške mogla se naći već po tri marke, smrznuta jegulja bila je 40 maraka itd. Mliječni proizvodi imali su uobičajenu cijenu 4 do 6 maraka bio je mladi sir, 8 do 10 kravlji, a 10 do 12 miješani ovčji kravlji. Suhi ovčji sir bio je od 15 maraka iz Podveležja pa do 18 s Marina, te livanjski u kolutovima. Kao posebno iznenađenje ističemo da je poljoprivrednik s područja Ljubuškog u limenim kantama, nudio domaću pšenicu koju je cijenio 50 feniga za kilogram. Na prilazu veletržnici nudili su se domaća jaja, perad, različite alatke, ljekovito bilje, a bilo je čak i presadnica kupusa i zelene salate itd.

Malim maškarama otvoreni Pokladni dani "Trebižat - Čapljina" 2018.

Manifestacijom "Male maškare" započeli su Pokladni dani "Trebižat - Čapljina" 2018. Kako je protekla manifestacija poslušajte u tonskom prilogu:

  • Objavljeno u Kultura
Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend