banerRC212

Sadržaj izdvojen po datumu: Ponedjeljak, 12 Veljača 2018

FOTO Karneval fest 2018. u Trebižatu i Čapljini u znaku veličanstvenog defilea

Lijepa Helena i Jelena, Trojanci, Grci i haški suci

U znaku defilea kakav se rijetko viđao u zadnjih petnaestak godina, protekao je "Karneval fest – 2018.", udarni sadržaj 54. pokladnih dana u Trebižatu – Čapljini. Masa kostimiranih karnevalista u pohod na Čapljinu krenula je iz Trebižata, pa polako od kuće do kuće, u ćaskanje s domaćinima i nazdravljanje "valjala" se prema gradu gdje je pristigla strogo prema protokolu nešto iza 14 sati. Glavnoj koloni kod Gradske dvorane, priključili su se ostali karnevalisti, nakon čega je počeo defile u kojem su se miješale boje i koreografije. Mora se reći da su njihovi scenografi bili vrlo maštoviti, a ugodno je iznenadila Karnevalska družina iz Gabele, koja se uz kostime iz doba Trojanskog rata izradila i repliku čuvenog trojanskog konja.
Naravno, tu su bile i druge manje ili više dojmljive koreografije, a kako se kolona kretala prema središnjeg gradskom trgu, kralja Tomislava, za njom se kretala i masa izišla da vidi ovogodišnje karnevalsko "čudo". Uz ples i zabavu, na trgu su obavljene i protokolarne dužnosti. Pored ostalog čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić kako je u šali primijetio "pred jakom oružanom silom" predao je ključeve grada Toniju Vrankiću maškarskom zapovjedniku. Tako je u Čapljini počela trodnevna vlast maškarske republike, a za početak te 'vladavine' slijedilo je čitanje optužnice protiv princa Marka Krnevala.
Umjesto zaključka može se reći da su organizatori možda pretjerali navodeći povorku s 1.500 sudionika, ali sa kostimima i maskama sigurno nisu. Uz izvrsnu koreografiju Trojanaca iz Gabele, bilo je tu i niz uspješnih kreacija od škrajka liječnika, preko klavunova, urođenika, Jelene Karleuše, pa do politički konotiranih koreografija, do samog princa Marka Krnjevala, za kojeg nije rečeno što je i tko je nego da su mu inicijali M. I K. Valja reći da su se Čapljincima, odnosno kulturno-umjetničkim društvima i karnevalskim skupinama iz čapljinske općine priključili mostarski glazba i mažoretkinje.

 

 

Pretplati se na ovaj RSS feed

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend