banerRC212

Maraton lađa: Podmlađeni čeljevski „gusari“ bez imperativa

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Maraton lađa: Podmlađeni  čeljevski „gusari“ bez imperativa

   Udruga lađara Čeljevo - Čapljina i ove će godine na čuvenom Maratonu lađa, koji se vozi od Metkovića do Ploča, biti jedini predstavnik BiH. Podsjećamo, čeljevski „gusari“ već su po stažu jedna od starijih ekipa na maratonu, a na upit jesu li spremi i što očekuju ove godine Mario Jerkić, godinama udarna snaga posade, kaže:

    „Trenirali jesmo, e sad koliko smo spremi vidjet ćemo. Za dobre pripreme treba dvadesetak veslača, mi smo ove godine uključili veći broj mladih, radili smo dosta dobro, međutim trebati će nam dvije, tri godine da ponovo zaprijetimo najboljima. Nije veslanje tako jednostavno kako se možda, čini nekome sa strane, treba ekipu ukomponirati da radi sinkronizirano, dovoljno je da jedan iskoči, pa da se osjeti na cijeloj posadi. Da bi se posada uigrala treba vremena, treninga, a i žuljeva. Mislim da će naša podmlađena ekipa za dvije tri godine doći u pravu formu i ponovo postati konkurentna posadama iz Neretve.“

    Uglavnom, cilj čeljevski gusara na ovogodišnjem maratonu, je plasman do dvadesetog mjesta, sve ispod kažu, bio bi neuspjeh.

    „To je naša realnost u ovom trenutku, lani smo bili petnaesti od trideset posada. Ove godine imamo još mlađu posadu, pa bi bio uspjeh dohvatiti prošlogodišnju poziciju“, konstatira Jerkić

    Inače, za 21-vi maraton lađa do sada prijavljeno 26 posada, za trećinu manje nego ranijih godina. Kako ističu u udrugi lađara Čeljevo – Čapljina, po srijedi je svojevrsni bojkot djela posada „iz Neretve“ koje su se u stavovima razišle s krovnom udrugom. Uglavnom, kako trenutačno stvari stoje, skoro polovica posada bit će izvan tradicionalnog lađarskog područja, čak tri posade stižu iz Bjelovara, po jedna iz Siska, Vinkovaca, Zagreba, Rijeke, Splita… Tu su i dvije posade izvan Hrvatske, Čeljevo – Čapljina iz BiH, te Somborski salašari iz Sombora u Srbiji. Naslov brani ekipa Gusara iz Komina.

    Treba istaknuti da će se danas, 8. kolovoza, voziti brzinska utrka u Opuzenu. Riječ je u stvari o utrci za startne pozicije, koja može biti presudna za konačni plasman, jer nije svejedno hoće li se startati iz drugog ili prvog reda, iz sredine rijeke ili s kraja… Sve su to zamke koje vrebaju neiskusnije ekipe. Čeljevski „gusari“ ove godine, zbog radnih obveza starijih članova, nisu sudjelovali na utrkama tijekom srpnja kao što su Kup župe Bagalovići u Krvavcu, na kojem su bili redoviti sudionici, pa kup sv. Liberna u Peračkom Blatu, kup sv. Ilije u Metkoviću… Međutim, interes publike za Maraton lađa ne jenjava, pa su tako šest dana prije utrke koja će se na stazi dugačkoj 22,5 kilometara, voziti u subotu, 11. Kolovoza, rasprodane.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 08 Kolovoz 2018 16:09
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend