banerRC212

Na migrantskoj ruti iračko-iranski Kurdi stigli do Čapljine - Njemačka je za njih Obećana zemlja

  • Napisao/la D.M.
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Na migrantskoj ruti iračko-iranski Kurdi stigli do Čapljine - Njemačka je za njih Obećana zemlja

Samo su brda i planine njihovi prijatelji, kaže se za Kurde, najveći narod na kugli zemaljskoj, bez vlastite države. Razasuti su u osam država, izvrgnuti progonima i asimilaciji. Procjene govore da ih ima od 23 pa sve do 40 milijuna. Jedna skupina od deset Kurda kao dio nepresušne migrantske rijeke koja ih u zadnjih pet šest godina vodi prema sjeverozapadu, stigla je do Čapljine, šestoro odraslih i četvero djece. Među njima i kolega novinar Osman Karim Hama, bivši urednik portala KKN, u iračkom djelu Kurdinstana, danas čovjek u potrazi za boljim životom. Uz pomoć kolegice Tihane Đevenica s Radiopostaje Čapljina, upustili smo se u razgovor s tom skupinom Kurda koji su se nekim čudom poslije pokušaja prijelaza hrvatske granice kod Velike Kladuše, pa Bijače, obreli u Čapljini. Sažimajući njihovu migrantsku zbilju 17-godišnja Sidra Hama kaže:

"U Iraku je za nas jako loše, nema posla, nema novca, nema školovanja, zato smo se odlučili na put. Do sada smo na putu mjesec i tri dana. Naporno je. Tri dana smo spavali na cesti, bez vode i hrane. Uz put smo se udružili sa skupinom Kurda iz Irana i zajedno nastavili. Idemo u Njemačku, tamo imam ujaka i još dosta rodbine. Njemačka je naš cilj. Pokušavali smo preći u Hrvatsku u više navrata, ali nisu nam dali. Međutim, nećemo odustati", kaže odlučno Sidra, te naglašava da za to u šta su se upustili treba hrabrosti.
Na upit – je li u Iraku bilo bolje za Sadama Huseina, uz pomoć oca Osmana Karima, konstatira:
"Svi kažu, bilo je manje loše".
Novinarski solidarno kolegu Karima, njegovu kćerku Sidru i ostale iz skupine iračko-iranskih Kurda, počastili smo autobusnim kartama do Mostara i njihovog trenutačnog cilja prihvatnog centra u Salakovcu. Hoće li stići u obećanu zemlju, koja za njih nije biblijski Kanan, nego Njemačka, teško je reći. Prevalili su dug i težak put, kraća s obzirom na sve tvrđe granice, još teža ruta je pred njima.
Valja napomenuti da se upravo u Njemačkoj nalazi najveća dijaspora Kurda oko 650.000, slijedi Velika Britanija gdje živi 250.000 Kurda, pa Francuska s oko 120.000 itd.

 

 

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 05 Srpanj 2018 13:03

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend