banerRC212

Promocija programa udomiteljstva u Čapljini: Udomitelji i udomljeni imaju pravo na novčanu naknadu

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Promocija programa udomiteljstva u Čapljini: Udomitelji i udomljeni imaju pravo na novčanu naknadu

   Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije i Udruga socijalnih radnika H-N županije, u Čapljini su organizirali promociju projekta reforme sustava dječje zaštite. Promocija je organizirana u okviru UNICEF BiH programa, kojeg financira Europska unija u sklopu projekta, „Transformacija institucija za zbrinjavanje djece i prevencija razdvajanja obitelji 2016-2018“. Kako je tijekom promocije istaknuto, cilj programa je provođenje procesa transformacije i deinstitucionalizacije domova za djecu bez roditeljskog staranja. Sam proces transformacije kroz različite aktivnosti, stavlja akcent na promociju i razvoj udomiteljstva, koje će se u Hercegovačko-neretvanskoj županiji razvijati kroz različite programe stručnih edukacija, posebice kroz program edukacije potencijalnih udomiteljskih obitelji.

    Sam termin udomiteljstva podrazumijeva pružanje socijalnih usluga kojim se djetetu ili odrasloj osobi, osigurava smještaj u udomiteljskoj obitelji. Udomiteljska obitelj je, pak, obitelj koja ima dozvolu za obavljanje udomiteljstva, a čine je udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni partner, te drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Naravno udomitelji moraju ispunjavati određene uvjete uređene Zakonom o udomiteljstvu/hraniteljstvu u Federaciji BiH.

    To je ono osnovno što bi se moglo reći o mjestu i ulozi udomitelja koji su posebna kategorija u odnosu na usvojitelje, s tim što udomiteljstvo vremenom može prerasti i u usvojiteljstvo. Jasno ključnu ulogu u svemu tome nakon što je ova oblast odnedavno uređena i zakonom, imaju socijalni radnici, odnosno centri socijalne skrbi. Zakonom je uz ostalo regulirano da udomitelji, kao i udomljene osobe imaju pravo na određenu novčanu naknadu.

   Na promociji reforme sustava dječje zaštite, udomiteljstvu i drugim zanimljivim temama vezanim za tu oblast na području H-N županije, govorili su – Alma Kozo predsjednica Udruge socijalnih radnika Hercegovačko neretvanske županije, te Amir Jazvin odgojitelj Dječjeg doma u Mostaru, inače certificirani trener za udomitelje. Voditeljica promocije bila je Karolina Tadić – Lesko, iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi H-N županije. Zanimljivo, dr. Tadić – Lesko je uz ostalo kazala da je s programom primjene udomiteljstva u regiji najdalje odmakla Srbija, dok je u Bosni i Hercegovini kao jedan od limita navela i tradiciju. Alma Kozo predsjednica udruge socijalnih radnika H-N županije, naglasila je da su najčešći udomitelji na području H-N županije, srodničke udomiteljske obitelji, baka, djed, bliski rođaci itd. Govoreći o iskustvima odgojitelja u dječjem domu Amir Jazvin je istakao kako ima roditelja koji se nikada tijekom boravka i odrastanja djece, u domu, za njih nisu zanimali.

   Inače, pozivu na promociju odazvali su se samo predstavnici Centra socijalne skrbi iz Čapljine, te jedna udomiteljska obitelj, također iz Čapljine. Predstavnici Centara socijalne skrbi iz ostalih općina juga Hercegovine – Stoca, Ravnog i Neuma, nisu se pojavili na promociji te još jednom ističemo, široj javnosti nedovoljno poznate teme.

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 22 Svibanj 2018 15:04

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend