banerRC212

Nestalo domaćeg meda na tržištu, a pčelari prave ambiciozne planove

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Nestalo domaćeg meda na tržištu, a pčelari prave ambiciozne planove

Redovita godišnja skupština Udruge pčelara „Pčela“ Čapljina, održana je u restoranu „Storija“ u Tasovčićima. Izvješće o radu podnio je Slaven Cvitanović predsjednik Udruge. Predsjednik Cvitanović opširnije je govorio o aktivnostima u proteklih godinu, posebno se osvrnuvši na činjenicu da su u 2017-oj godini pčelari prvi puta dobili poticaje sa županijske razine, a najavio je i konkretne aktivnosti u tekućoj godini. Okosnica tih aktivnosti je izgradnja pogona za proizvodnju pčelinjeg voska, za kojeg su pčelari osigurali sredstva iz više izvora.

Pčelarima se obratio Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva H-N županije koji je posebice istaknuo dvije aktivnosti ministarstva. Prva su prvi županijski poticaji, a druga ništa manje važna, pregled svih pčelinjih zajednica. Prošle godine pregled je obavljen u listopadu i studenom, dok je za ovu godinu ministar Jović, pregled najavio u travnju i svibnju. Na zadovoljstvo okupljenih pčelara, ministar Jović je najavio poticaje sa županijske razine, i u tekućoj godini.

Redovitoj godišnjoj skupštini čapljinske udruge pčelara, prisustvovao je i dr. Smiljan Vidić, načelnik općine koji je pozdravio pomak u radu ove Udruge. Načelnik dr. Vidić, kazao je kako je zadaća izvršne vlasti na lokalnoj razini, stvoriti uvjete za unapređenje privređivanja, uopće, pa tako i u pčelarstvu. Uglavnom, općina Čapljina će pčelarima osigurati prostor u Domanovićima, u koje će biti smješten pogon za proizvodnju pćelinjeg voska.

Financijsko izvješće obrazložio Filip Cvitanović, zadužen za knjigovodstvene poslove Udruge. Ukratko, Udruga pčelara „Pčela“ Čapljina u prošloj godini je poslovala pozitivno, a glavnina prihoda bila je od članarina. Zanimljivo, Šćepo Buntić ispred Nadzornog odbora, predložio je povećanje članarine s 30 na 50 feniga po košnici, plus paušal od 20 maraka za svakog pčelara. Prijedlog je aklamativno prihvaćen. Još jedna zanimljivost koju smo čuli od okupljenih pčelara, meda više nema što se kaže, ni za lijeka, pa svi jedva čekaju proljepšanje vremena i početak nove sezone.

Ovom prigodom dvojica pčelara Anastazije Pažin iz Doljana i Zvonko Barišić iz Studenaca kod Ljubuškog, kao prilog unapređenju rada Udruge, darivali su po pet matica plus nukleusi. Zaključeno je da te svojevrsne nagrade, dobiju mladi pčelari za razvoj svojih pčelinjih zajednica. Na prijedlog Slavena Cvitanovića, predsjednika Udruge jednoglasno je donesena odluka o izdvajanju 200 KM u humanitarne svrhe, odnosno za pomoć u liječenju Ivice Šimovića.

Valja reći da je na redovitu godišnju skupštinu stiglo stotinjak pčelara i njihovih gostiju. S obzirom na odziv i širenje članstva neki članovi udruge šalili su se, da bi u dogledno vrijeme s obzirom na porast članstva, mogli dostići najbrojniju, lovačku udrugu.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 12 Ožujak 2018 15:08

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend