banerRC212

Niske temperature štetile ranom voću

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Niske temperature štetile ranom voću

    Hladan konac veljače i sami početak ožujka odrazit će se na ukupnu poljoprivrednu proizvodnju na čapljinskom području. Kada je riječ o voćarstvu niske temperature ostavit će traga na kajsijama, ranim sortama bresaka, bademima, te drugom ranom voću.

    "Šteta će sigurno biti, ali je bez obilaska nasada teško reći kakvih i kolikih", ističe Željko Prce tehnički direktor čapljinske tvrtke "Agroherc", te dodaje da je proteklih dana stanje u voćnjacima bilo relativno dobro s obzirom na niske temperature.

    Uz štete u nasadima u Gabeli, Višićima i Nerezima, odnosno uz Neretvu, niske temperature u nešto većoj mjeri osjetit će voćari s Dubrava, kao i u drugim dijelovima čapljinske općine. Ono što agronomi koje smo kontaktirali ističu kao vrlo važno to je da razdoblje niskih temperatura ne traje dugo. U slučaju ako bi se niske temperature, ispod ništice, nastavile i narednih dana štete će biti veće. Imajući to na umu voćari se nadaju da će se prognoze meteorologa, o zatopljenju obistiniti. Zanimljivo, voćari ističu da se stanje na Dubravama bitno ne razlikuje, od stanja voćnjaka u nizijskim dijelovima općine.

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend