banerRC212

Međunarodni ljetni karneval u Čapljini razbio pandemijske brige i rashladio ljetne žege

  • Napisao/la Dušan Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Međunarodni ljetni karneval u Čapljini razbio pandemijske brige i rashladio ljetne žege

Narodna – bolje da izumre selo nego običaji, na zadovoljstvo organizatora dobila je potvrdu na 22. međunarodnom ljetnom karnevalu u Čapljini. Znalo se da je zbog epidemioloških mjera broj gostujućih kao i domaćih karnevalskih skupina, pretrpio restrikcije, nije bilo ni razvikanih zabavljača, međutim žiteljstvo čapljinskog i okolnih područja posebice mladi, odazvalo se u velikom broju. Bilo je svega od karnevalskog šušura, zanimljivih kreacija i koreografija, zabave i veselja pa do mini vatrometa. Stigla su i priznanja od prispjelih gostujućih skupina za organizaciju karnevala za što u trenutačnim pandemijskim prilikama treba odvažnosti. Naime, pripreme moraju početi nekoliko mjeseci prije, što će reći da se treba odvažiti u trenutačnim epidemiološkim prilikama organizirati jednu zahtjevnu manifestaciju kao karneval. Turistička organizacija „Čapljinka“ uspjela je organizacijski odraditi karneval, što nisu pomutili ni tehnički problemi prilikom video – javljanja.

Na samom početku čelnici Borda Federacije europskih karnevalskih gradova – FECC-a, na čelu s predsjednikom Larsom Algellom, izravno su se putem video linka, uključili u program što je do sada jedinstven slučaj, bar kad je riječ o čapljinskom karnevalu. Čelnici Federacije karnevalskih gradova podršku organizatorima karnevala i Čapljincima, uputili su iz Slovenije gdje imaju redovitu godišnju sesiju. Koliko su se ljubitelji karnevalskih svečanosti zaželjeli ove vrste zabave govori podatak da je Darko Cafuta, 17. princ Ptujskog karnevala, iz Slovenije, 'pohitio' i već u četvrtak stigao u Čapljinu. Organizatoru Turističkoj organizaciji „Čapljinka“, priznanje je i podatak da je publika u dahu bez razilaženja, pratila karnevalski program. Valja reći da je posjet s obzirom na ponovno buđenje COVID-a 19 i „pandemiji svadbi“, bio veći od očekivanja. Ne kao u „regularna“ vremena, ali sigurno više tisuća.

Nakon uvodne večeri, u petak, karnevalske svečanosti nastavljene su „u pučinu podne“ u subotu, karneval partyem na kupalištu „Jaz“ u Strugama. Na središnjem gradskom trgu, kralja Tomislava, u Čapljini, program je počeo dobro posjećenom Dječjom radionicom. Potom je dr Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine u salonu Gradskog poglavarstva, primio pristigle predstavnike FECC-a i karnevalskih skupina iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. Karnevalska povorka ove godine u mimohodu je krenula od OŠ „Vladimira Pavlovića“, ulicom Matije Gupca do središnjeg gradskog trga gdje se program odvijao naizmjeničnim nastupima 'u živo' i video javljanjima. Predstavnicima pet navedenih zemalja, te domaćina Bosne i Hercegovine, priključila se i karnevalska skupina iz Italije naravno video projekcijom.

Program na trgu kralja Tomislava, počeo je podizanjem karnevalske zastave i obraćanjem Ive Sušca – Bronđe, meštra od karnevala. Potom su u programu nastupili: čapljinske mažoretkinje s četiri koreografije, zatim „Veseli old timeri“ iz Rijeke (video predstavljanje), Čivijaški karneval“ iz Šapca, „Džolamari“ iz Kavardaraca – Makedonija (video predstavljanje), „Koranti demoni“ iz Ptuja – Slovenija (video predstavljanje), KU „Cirimigini“ iz Solina, neumske mažoretjinje (video predstavljanje), Karnevalsko društvo „Zora“ Struge – Gorica, „Turističko olepšavalno društvo“ iz Šoštanja - Slovenija (video predstavljanje) i Feštađuni iz Budve. Program su vodili kolege novinari – Mia Lovrić i Ante Bender.

 

Humanitarna akcija za Katju Lukić

U svom sadržaju 22. međunarodni karneval imao je i humanitarnu notu. U tu svrhu bila je postavljena posebna „bljeskalica“. Kupnjom fotografije koja se mogla preuzeti odmah uz naknadu od 3 KM, posjetitelji su se priključivali humanitarnoj akciji za pomoć dvanaestogodišnjoj Katji Lukić iz Čapljine, koju ovih dana očekuje operacija u Turskoj. 

X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!