Logo
Ispiši ovu stranicu

Žiteljke i žitelji općine od 3.511 stanovnika posljednji su kolektivni odsjaj tradicionalne Hercegovine: Ljubinjke i Ljubinjci obrađuju pola Hercegovine!

Istaknuto Žiteljke i žitelji  općine od 3.511 stanovnika posljednji su kolektivni odsjaj tradicionalne Hercegovine: Ljubinjke i Ljubinjci obrađuju pola Hercegovine!

   Spuštajući se prometnicom iz smjera Stoca prema Ljubinju Hercegovci koji duže pamte, neminovno će baciti pogled na poljce u udolini. Kako nas zemlja sve hrani, s ushitom će primijetiti da je obrađen svaki komadić zemlje! Nešto slično nismo primijetili ni u istočnoj, a kamo li u zapadnoj Hercegovini. Redaju se žito, kukuruz, krmno bilje, povrće – luk i kapula, ima i duhana…, jedno uz drugo, ali sve obrađeno. S prometnice, sve djeluje bujno, a slika se puno ne mnijenja ni kada se priđe bliže. Polje se prelijeva na gradić, koji ima odlike nekadašnjih tipičnih hercegovačkih varoši, oko kuća osim u glavnoj ulici, obrađeni su vrtovi i njive… Treba svakako imati na umu da Ljubinje nema rijeku, pa nema ni prirodnog navodnjavanja. Polje je očito plodnije – dublja je zemlja, nego slična u Hercegovini, pa otuda ni prve ljetne žege još nisu uzele svoj danak.

   Međutim, to je jedna strana priče, druga je da Ljubinjci, točnije Ljubinjke ne obrađuju samo svoja imanja nego i pola Hercegovine. Srećete ih u svim područjima Hercegovine gdje se radi, pa tako obrađuju vinograde i voćnjake u Popovu polju, plijeve usjeve u dolini Neretve, a stižu sve do jugozapada ljubuške općine Vojnića i Klobuka, gdje su u sezoni vađenja ranih krumpira nezaobilazna radna snaga. Prošlogodišnja pandemija korona virusa pokazala je one rade i u tvornici ribe „Žuvela“ na Radimlji kod Stoca, ima ih i među djelatnicama vodećeg regionalnog proizvođača i izvoznika presadnica povrća „Adrie Histhil“ u Gabeli… Bez pretjerivanja se može reći da Ljubinjke i Ljubinjci uz svoje polje obrađuju pola Hercegovine, a imaju i zavidan stočni fond. Dok sjedimo u hladovini pred nevelikim prodajnim centrom u središtu Ljubinja, Slavišu Pešuta, bivšeg odbojkaša Čapljine, pitali smo što sve rade Ljubinjci?

   „Sve od odbojke, na nadalje“, dodaje Slaviša u šali, pa nastavlja: „Rade poljoprivredu, stočarstvo, sijeku drva i prodaju u Čapljini i drugim mjestima Hercegovine. Žene srednjih godina idu na dnevnicu, mladi na sezonu u Dubrovnik, malo je dokonih. Poslovi se traže i ne biraju, što imaju to rade, kako kod kuće tako i izvan Ljubinja“, naglašava Slaviša.

   Bez pretjerivanja bi se moglo reći da su žiteljke i žitelji ove općine od 3.511 stanovnika, samo 10,29 na četvorni kilometar, su zadnji odsjaj tradicionalne Hercegovine. Naravno, o ljubinjskim damama koje obrađuju „pola Hercegovine“ drugom ćemo prigodom.

Tekst i foto: D. Musa

Ljubinje1-Ljubinjci_ne_popustaju.JPG Ljubinje12-Sve_obradjeno_i_uredjeno.JPG

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 08 Srpanj 2021 14:22
Sva prava pridržana © www.radio-capljina.com 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!