banerRC212

U Gabeli postavljena agrometeorološka stanica vrijedna 150.000 KM

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto U Gabeli postavljena agrometeorološka stanica vrijedna 150.000 KM

   „Rijetke su stvari koje nas zadnjih godina obraduju, obično se borimo protiv raznih prirodnih nepogoda. Ova godina je posebice teška, jer se na goleme štete od kasnog mraza nadovezala i pandemija korona virusa, tako da nam je početak rada meteorološke stanice jedan od rijetkih radosnih događaja”, kazao je agronom Željko Prce, tehnički direktor čapljinog Agroherca, te obrazložio:

   „Ova će nam stanica biti od velike pomoći kada je u pitanju zaštita. Trenutno se troškovi zaštite zavisno od vrste voća, kreću primjerice od 30 kod bresaka pa do 70 posto kod jabuka. Sa ovom meteorološkom stanicom, broj prskanja realno za dva tri prskanja realno se može smanjiti”, rekao je Prce.

   Ovaj podatak najbolja je ilustracija značenja postavljene agrometeorološke postaje na imanju Agroherca u Gabeli, u neposrednoj blizini plantaže smokava. Naravno, uz tvrtku „Agroherc” koja gazduje sa oko 450 hektara zemljišta, podatke mogu koristiti i ostali subjekti iz oblasti agrara.

   Govoreći o projektu Bakir Krajnović viši stručni suradnik u sektoru primijenjene meteorologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda zadužen za prezentaciju opreme po projektu Vlade Japana kao pomoć BiH, kaže:

   „Grand projekt Vlade Japana, počeo je prije tri, četiri godine, preko ministarstva na državnoj razini, a Federalni hidrometeorološki zavod je jedan od korisnika, ovoga projekta. Oprema koja je u Federalnom zavodu, sastoji se od pet automatskih agrometeoroloških stanica plus jedna zamjenska kao rezervni dijelovi stigla je prije sedam, osam mjeseci, ali je zbog pandemije tek smo ovih dana uspjeli organizirati postavljanje. Ova automatska agrometeorološka stanica je najnovija oprema koja postoji u ovoj oblasti, imamo japansku tehnologiju i hardver i softver što je jako bitno za BiH, odnosno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

   U Gabeli smo stupili u kontakt s jednom renomiranom firmom koja nam je ustupila zemljište kako bi mogli postaviti stanicu. U cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i pomoći iz našeg domena djelovanja nadam se da će biti od koristi čitavog dijela donjeg sliva rijeke Neretve, sa setom podataka koji je od neprocjenjive važnosti. Još jednom bi naglasio podršku i razumijevanje našeg partnera u ovom projektu, tvrtke „Agroherc””, kazao je Krajnović.

   Posebno su zanimljive dvije stvari, rok korištenja automatske agrometeorološke postaje je čak 100 godina! Vrijednost projekta je oko 150.000 KM. Dakle, riječ je o važnom projektu koji bi mogao doprinijeti unapređenje poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve, pa i šire.

D. Musa

Poslijednja izmjena danaSubota, 19 Rujan 2020 07:56
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!