banerRC212

Mađarski prstenovači prica u Hutovom blatu otkrili malog maratonca: Azijski zviždak iz Sibira doletio do Hercegovine

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Mađarski prstenovači prica  u Hutovom blatu otkrili malog maratonca: Azijski zviždak iz Sibira doletio do Hercegovine

   Mađarski prstenovači ptica u Parku prirode Hutovo blato, kod Čapljine, u svoje mreže uhvatili su azijskog zviždka, malu pticu koja do sada nije registrirana na području Bosne i Hercegovine.

   „To je u ovim krajevima vrlo rijetka ptica koja obično živi u Sibiru, a zimuje u Maloj Aziji“, kaže Josip Vekić, voditelj Službe zaštite u Parku prirode Hutovo blato, te pojašnjava:

   „Zviždak je dužine desetak centimetara, težine isto toliko grama. Uvidom u literaturu uočljivo je da je u okruženju uočen u samo nekoliko slučajeva. Registriran je u Nacionalno parku Tara u Crnoj Gori 2014., godine, zatim u Bačkom Monoštoru u Vojvodini 2007. godine, te u Parku prirode Učka u Hrvatskoj, 2006. godine“, navodi Vekić.

   Inače, ornitolozi smatraju da je azijski šarenokrilni zviždak lat. Phylloscopus inortanus koji se gnijezdi u sjevernim dijelovima Urala pa do Ohotskog i Japanskog mora, do Hercegovine stigao s nekim jatom drugih zviždaka. U svakom slučaju riječ je o pravom maratoncu posebice ako se u vidu imaju njegova veličina i težina, a sve skupa Hutovo blato čini još izazovnijim za ornitologe. Podsjećamo, za vrijeme prvog kampa u Hutovom blatu pod kraj kolovoza, također prvi puta u BiH registriran je i poljski trstenjak, ptica koja također obitava oko Urala.

D. Musa

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend