banerRC212

Dogradnjom Caritasova doma „Betanija“ u Čapljini: Smještani kapacitet se s 30 povećava na 70 kreveta od toga 20 za osobe s demencijom

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Dogradnjom Caritasova doma „Betanija“ u Čapljini: Smještani kapacitet se s 30 povećava na 70 kreveta od toga 20 za osobe s demencijom

   Kao primjer kako se navike i običaji brzo mijenjaju može poslužiti Caritasov dom za stare i iznemogle osobe s hospicijem „Betanija“ u Čapljini. Dom je otvoren 2013. godine, na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače, zaštitnice bolesnika, kako piše na službenoj stranici. U javnosti je bilo skeptika kako će funkcionirati, hoće li biti dovoljno korisnika i slično. Dvojba – hoće li biti dovoljno korisnika, poticana je tradicijom i običajima, da se u okviru obitelji brine o starim i nemoćnima. Međutim, današnji ritam života i poslovno okruženje, su takvi da mlađi unatoč najbolje volje, zbog posla, obveza…, teško mogu adekvatno brinuti o starijima. Uz to novootvorena ustanova je pružala usluge zdravstvene, psihološke, socijalne i duhovne skrbi i najtežim bolesnicima.

   Uglavnom, smještajni kapacitet od 30 kreveta u 13 trokrevetnih, odnosno dvokrevetnih soba, ubrzo su postali nedovoljni za interes koji je vladao, pa se vrlo brzo počelo razmišljati o proširenju kapaciteta.

   „Radovi na dogradnji Doma „Betanija“, počeli su u kolovozu 2017-te godine i u završnoj su fazi. Trenutačno se postavlja fasada, uređuje parter, kao i vrt za osobe s demencijom i ostale starije osobe“, ističe ravnatelj Ante Bender, te pojašnjava:

   „Smještani kapacitet u novom domu je 40 kreveta, od toga 20 kreveta za osobe s demencijom. Velik je broj upita, pa nema sumnje da će kapaciteti biti brzo popunjeni. Trenutno je u domu zaposleno 20 osoba, a zaposlene su i dvije osobe s invaliditetom, jedna kroz projekt „Power“, a druga je zaposlenik Caritasovog gospodarskog društva za zapošljavanje OSI 'Rad-Dar'.“

   Od ravnatelja Bendera doznajemo da je nakon analize stanja u partnerskim domovima i u usporedbi s ponudom, od 1. svibnja, došlo do manje korekcije cijena smještaja u postojećem domu, s tim da će se pružati besplatna skrb osobama u stanju potrebe, bez bliskih srodnika.

   Uz završne radove na objektu u tijeku su i pripreme osoblja kroz različite projekte. Jedan od njih je projekt „Ne zaboravi“.

   „Cilj projekta „Ne zaboravi“ je poboljšanje kvalitete života ljudi s demencijom i članova njihovih obitelji u regijama Banja Luka i Mostar s obzirom da u ovim područjima nema usluga za ljude s demencijom i članove njihovih obitelji. Rezultat projekta koji je počeo 1. listopada 2018., a trajat će do 30. rujna 2021. Godine, bit će i odjeli prilagođeni dementnim bolesnicima u staračkim domovima „Sv. Ivan Pavao“ u Banjaluci i „Betanija“ u Čapljini, kao i dnevni centri, te savjetovališta u Bajnoj Luci, Mostaru i Čapljini“, kaže ravnatelj Bender, te pojašnjava:

   „U sklopu projekta provodi se i obuka za njegovatelje osoba s demencijom, a na obukama sudjeluje šest budućih zaposlenica Doma. Uz šest njegovateljica na početku rada dograđenog dijela, bit će angažirane po jedna kuharica i spremačica. Angažman tih osoba dogovoren je par godina nakon otvaranja postojeće „Betanije“, konstatira ravnatelj Bender.

   Valja reći da su donatori projekta - Razvojna agencija Austrije, Vlada Gornje Austrije i Caritas Austrije. Inače, sam naziv Betanija prema Bibliji, je malo selo i biblijsko mjesto na istočnim obroncima Maslinske gore kod Jeruzalema, gdje je po predaji Isus uskrsnuo (Novi zavjet); tu se nalazi dom Marije, Marte i njezinog brata Lazara.

Tekst: D. Musa

Foto: Ante Bender

Parse error in downloaded data

banerRC1vikend