banerRC212

U Čapljini: Obilježena 27. obljetnica oslobađanja vojarne „Božan Šimović”

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto U Čapljini: Obilježena 27. obljetnica oslobađanja vojarne „Božan Šimović”

   Prigodnim sadržajima obilježena je 27. obljetnica oslobađanja Vojarne „Božan Šimović” u Čapljini. Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen Križa. Vijence su položili izaslanstvo sastavljeno od predstavnika općine Čapljina predvođeno gradonačelnikom dr. Smiljanom Vidićem i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te izaslanstvo hrvatske komponente Oružanih snaga BiH. Polaganje vijenaca pratili su zvuci mirozova, nakon čega je uslijedila i kraća molitva.

   Genaral Dragan Ćurčić, koji je uz zapovjednika Boža Šimovića, operativno vodio akciju oslobađanja vojarne, prisjećajući se tih vremena, je kazao:

   „Veliki je to bio čin u Domovinskom ratu. Treba posebice istaknuti da je ovo bila prva oslobođena vojarna u BiH! Kasnije su oslobođene neke manje vojarne, ali je oslobađanje čapljinske vojarne odjeknulo daleko, bilo je stimulans, bilo je poticaj, za slične akcije u drugim dijelovima. Tijekom akcije uz četiri poginula i 17 ranjenih, došli smo do većih količina različitog naoružanja koje je dobro došlo u narednim akcijama.”

   Program je nastavljen misom za žrtve oslobodilačke akcije u kapeli sv. Mihovila u krugu Vojarne. Misno slavlje predvodio je don Ivan Turudić, vojni kapelan koji je u nadahnutoj propovijedi osvrćući se na vazmeno razdoblje i suvremena gibanja vraćajući se riječima pape Benedikta 16., koji je je kao biskup Ratzinger šezdesetih godina, govoreći o crkvi u budućnosti, ustvrdio:

   „Proći će vrijeme velikih katedrala, velikih objekata, trijumfalne crkve, doći će vrijeme crkve u kojoj će ostati uvjereni vjernici, koji će u ovom svijetu donositi nadu, čovječanstvu...”

   Obilježavanje 27. obljetnice oslobađanja čapljinske vojarne završeno je druženjem u vojničkom klubu, što je bilo prilika za susret i razgovor preživjelih sudionika, predstavnika udruga stradalnika iz Domovinskog rata, predstavnika općine Čapljina, te drugih gostiju i uzvanika.

   Dakle, čapljinska vojarna je prva od bivše JNA oslobođena vojarna u BiH, nakon čega su stvoreni preduvjeti za oslobađanje lijeve obale Neretve početkom lipnja 1992. godine.

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 23 Travanj 2019 14:51
Parse error in downloaded data

banerRC1vikend