banerRC212

Stručni kolegij zaključio: Na pola milenija starom mostu u Klepcima više posla nego što se očekivalo

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Stručni kolegij zaključio: Na pola milenija starom mostu u Klepcima više posla nego što se očekivalo

    Nakon faze čišćenja Starog, Mustajbegovog, mosta na rijeci Bregavi u Klepcima kod Čapljine, slijedi druga faza –početak radova na sanaciji. Odmah valja istaknmuti da je nakon faze čišćenje izronilo je zdanje koje prevazilazi saznanja sadašnjih generacija o tom 502 godine starom zdanju. Govoreći o stanju mosta i potrebnih zahvatima nakon vijećanja sa stručnjacima za tu oblast, Robert Stergar iz Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH, je konstatirao:

   „Naizgled vrlo jednostavan objekt, ali prepun zamki i problema koji su se nakon što je okoliš mosta očišćen sami otkrili. Smokva je rasturila unutrašnjost mosta, ali srećom nije oštetila samu konstrukciju, to ćemo riješiti, rješavamo vijence, rješavamo kaldrmu, odnosno gaznu površinu mosta, rješavamo odvodnju atmosferske vode s mosta. Za sada sve ide prema planu, jedino što se svakim danom otvaraju neki novi problemi, neka nova pitanja, jer je most nepoznanica, nema dokumentacije o njegovoj gradnji mosta, pa samim otklanjanjem određenih problema otvaraju se novi, ali tako je kad se radi o starim objektima“.

   Dugo su oko sada dobrim djelom očišćenog mosta, vijećali predstavnik Zavoda, Stergar, sa izvođačima radova, konsultantima, nadzorom, predstavnicima općine Čapljina, dok se nije došlo do konsenzusima o daljim koracima, nakon čega je Stergar kazao:

   „Svaka odluka je vezana za iskustvo rada na ovakvim objektima. U školi se ne uči rješavanje ovakvih problema, pa se svaka odluka proanalizira s više aspekata, vezano za materijal, njegovo korištenje, vrijednost pojedinog elementa u nacionalnom spomeniku, tako da je to jedan multidisciplinarni pristup u rješavanju nekih na oko običnih problema“.

   Radove na početnoj fazi sanacije dobila je tvrtka Neimar iz Sarajeva. Arhitekta Ensar Mulaomerović tehnički voditelj radova o poslovima koji slijede, je rekao:

   „Dogovorili smo neke detalje koji nisu bili predviđeni opisom radova, a to je postavljanje nedostajućih 'simsova' na mostu, kompletnu rekonstrukciju gornjeg sloja mosta, a to je postavljanje novog kamena s pragovima, te čišćenje fasadnih dijelova mosta u kojem su izrasli korijeni smokve, tako da ćemo zaštiti most od daljeg propadanja u prvom koraku njegove sanacije.“

   Nužna sanacija dat će priliku da se nastavi potraga za donatorima, jer je već čišćenje pokazalo da će sanacija mosta biti puno zahtjevnija nego što se to mislilo. Naime, most sa sjeverne strane ima tri razine potpornih zidova koji izrastaju iz korita Bregave, što je otkrilo čišćenje. Bez obzira na skromnu širinu luka ovaj 502 godine stari most je masivnija građevina nego što se to u prvi mah mislilo. Ako bi se obnovilo sve kako je nekada bilo, Stari most na Bregavi ne bi se postidio ni pedesetak godina mlađeg mostarskog Starog mosta. 

 

 

Tekst i foto: D. Musa

Poslijednja izmjena danaUtorak, 02 Travanj 2019 14:26

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend