banerRC212

Zaštita okoliša u praksi ili Meti samo pred svojim vratima

  • Napisao/la Dušan Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Zaštita okoliša u praksi ili Meti samo pred svojim vratima

Da se baš ne možemo pohvaliti ekološkom svijesti zorna su potvrda divlja odlagališta smeća ili vrećice na granama drveća nakon povlačenja nabujalih rijeka. Ovih dana na tu naviku sve potkrepljujući slikama, novinarima se požalio Ozrenko Matić vinar iz Trebižata kod Čapljine.

„Kod vinograda na Bodenicima gdje dosta Trebižećana ima lozu, odlaže se otpad. Sve je žalosnije imajući u vidu činjenicu da je riječ o parking prostru napravljenom da ljudi imaju normalan pristup svojim posjedima. Ako se ovako nastavi nećemo moći ne samo vozilima, nego ni pješice prići nasadima”, rezigniran je gospodin Matić vlasnik jedne od tri registrirane vinarije na čapljinskom području.

Uz razni krš, na sada već divlje smetište, stigli su po svemu sudeći iznutrice i koža od divlje svinje. Prizor odudara od pitomih Bodenika čiju ljepotu ni požar prije dvije godine nije uspio definitivno narušiti. Nadamo se da će ova praksa biti vrlo brzo prekinuta parking očišćen, jer kao niti jedno drugo naselje ne samo u čapljinskoj općini, nego i širom Hercegovine, Trebižat je poznat po općoj kulturnoj razini, brojnim glazbenicima i umjetnicima... Ako odlažu nesavjesni izvan Trebižata, treba ih kapijom ili na druge slične načine zaustaviti, ako, pak, odlažu „domaće snage”, onda je potrebna zajednička akcija bez optuživanje – najprije čišćenje, a zatim pravljenje prikladnog odlagališta za šut i krupniji otpad.

Naravno i na ovom primjeru trebamo se podsjetiti jedne od dvanaest ekoloških zapovjedi koja glasi: „Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao!”

Poslijednja izmjena danaPetak, 22 Veljača 2019 14:45
X

Upozorenje!

Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez prethodnog odobrenja!