banerRC212

Na veselici u povodu 101 obljetnice župe sv. Franje u Čapljini, 'planulo' 5.000 obroka!

  • Napisao/la D. Musa
  • Objavljeno u Aktualnosti
Istaknuto Na veselici u povodu 101 obljetnice župe sv. Franje u Čapljini, 'planulo' 5.000 obroka!

   Ribarska večer koja je po slobodnoj procjeni privukla par tisuća posjetitelja bila je vrhunac proslave blagdana sv. Franje, Dana općine Čapljina i zaštitnika čapljinske župe.

Za tu prigodu u dvorištu crkve sv. Franje, organizirana je prava narodna veselica. Spremali su se i služili birani specijaliteti, a u glavnoj ulozi bili su članovi Družbe "Pivčeva kala" iz Opuzena. Uigrani tim pod vodstvom Dubravka Simića – Cuba, pripremao je čak dvije velike teće brudeta, naravno na neretvnaski način.

    Uz naravno Čapljince značajnu ulogu u realizaciji ribarske večeri za koju su spremljene i dvije goleme posude crnog rižota, imali su i članovi Bratovštine Svetog Nikole Tavelića iz Bune. Zeleno svjetlo da se spremljeni specijaliteti u golemim posudama, ukupno četiri sa po pedesetak kilograma, jela, može posluživati dao je tko bi drugi nego Veljko Barbijeri poznati hrvatski gastronomski stručnjak, inače gost večeri, koji je ustvrdio:

    Zadovoljan tijekom manifestacije i ukupbim dojmom fra Mile Vlašić, jedan od članova organizacijskog odbora, ove blagdanske veselice, posebice je istakao da je za svetkovinu, ručak i ribarska večer, spremljeno oko 5.000 obroka!

    Jelo se spremalo u golemim kako Neretvani rekoše, tećama, ispred ulaza u crkvu. Uz neretvanski brudet, spremali su se, odnosno služili crni rižoto, riba s gradela i drugi riblji specijaliteti, meza i slastice. Izgleda da su marni kuhari pogodili ukus pristigloga mnoštva jer su za pola sata goleme posude bile prazne. Naravno uz okrijepu, služilo se i piće, pivo i voda. Uz Čapljince na ribarsku večer povodom 101 obljetnice župe sv. Franje, stigli su i gosti iz okolnih mjesta Hercegovine i Dalmacije, tako da je sve poprimilo duh općenarodnog veselja s prizvukom tradicije i izvornosti.

    Posjetitelje je tijekom večeri zabavljala grupa "Oscar". Naravno uz okrjepu povela se priča između domicilnih Čapljinaca i njihovih gostiju, o različitim životnim i inim temama, a ove specifično druženje potrajalo je do ponoći, kada je uslijedio razlaz, čišćenje i spremanje. Uglavnom, proslave blagdana sv. Franje u Čapljini sve su posjećenije, a članovi organizacijskog odbora i Čapljinci trude se da budu sve bolji domaćini.   

 

Poslijednja izmjena danaPetak, 05 Listopad 2018 15:47

-2°C

Čapljina

Djelomično oblačno

Vlažnost: 43%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 03 Siječanj 2019 3°C -1°C
  • 04 Siječanj 2019 3°C -2°C

banerRC1vikend